Om oss

I Unike Förskolor ingår idag tio förskolor i Nacka, Tyresö och Vimmerby. Alla våra förskolor håller till i fristående lokaler med tillhörande gårdar där vi erbjuder en inspirerande och variationsrik pedagogisk lärmiljö både inne och ute. Unike har idag sammanlagt ca 700 barn och ca 170 medarbetare.

Reggio Emilia-inspirerad pedagogik

Våra verksamheter är Reggio Emilia inspirerade med ett projektinriktat, utforskande arbetssätt som utgår från barnens intressen.

Våra verksamheter är Reggio Emilia inspirerade vilket innebär ett pedagogiskt arbetssätt, en filosofi som bygger på tron på människans möjligheter, en respekt för barnet och en övertygelse att alla barn föds rika och intelligenta med en inneboende drivkraft att utforska världen. Det är ett arbetssätt som uppmuntrar tron på den egna förmågan, olikhet, solidaritet och samarbete. Reggio Emilia är en pedagogik som ständigt förnyas och utvecklas, med barnens behov som utgångspunkt och i takt med det moderna samhällets snabba förändring.

Vår verksamhetsidé

Vi välkomnar dig och ser fram emot att skapa fantastiska minnen tillsammans!

Våra förskolor inspireras av Reggio Emilia-filosofin där kreativitet, nyfikenhet och utforskande är viktiga grundförutsättningar. 

Vi tror på att stödja barnens nyfikenhet och att komma samman kring gemensamma angelägenheter. 

Vi tror på att skapa demokratiska mötesplatser där barn, vårdnadshavare och pedagoger möts kring meningsfulla sammanhang i relation till omvärlden.

Vi vill att barnen när de lämnar våra förskolor ska vara väl rustade med framtidstro, hopp och se värdet av att lyckas tillsammans. 

Vi erbjuder en inspirerande och variationsrik pedagogisk lärmiljö där barnen tillsammans med aktivt närvarande pedagoger utforskar, reflekterar och lär tillsammans. Med hjälp av pedagogisk dokumentation synliggör vi barnens och pedagogernas lärande.

Vår vision

En förskola i vår tid, en demokratisk mötesplats för hopp, kreativitet och en hållbar framtid!

Våra ställningstaganden

  • Superstruktur – gemensamma överenskommelser – inne och ute

  • Pedagogiska lärmiljön – inne och ute – den tredje pedagogen
  • Projekterande arbetssätt
  • Pedagogisk dokumentation

Vår värdegrund

Vår gemensamma strävan är att varje barn, förälder, kollega och besökare skall känna sig sedd, hörd, bekräftad, respekterad och delaktig. Alla som arbetar i UNIKE förskolor har ett personligt ansvar för:

  • Den gemensamma trivseln.
  • Att se möjligheterna.
  • Att se samarbetet som en förutsättning för den gemensamma utvecklingen
Växter, klossar och ett tält att leka i
En skylt in till "Lill-skogen" bland buskarna på gården

Unikes historia

Unike Förskolor AB grundades 1994 och bestod till en början av de två förskolorna Bågen och Eknäs i Saltsjö-Boo. Därefter utökades Unike med Pilen i Saltsjöbaden 1999. 

I dag har organisationen vuxit till tio förskolor då vi under 2018–2019 växte med fyra förskolor i Tyresö; Paletten, Stenkulan, Trollsländan och Hästhagen. Hösten 2019 startade vi upp Fyrens förskola i Saltsjöbaden och under 2022 tillkom förskolan Linnea i Vimmerby och förskolan Tallbacken i Nacka.

En del av Atvexa

Sedan 2014 är Unike Förskolor en del av Atvexa AB, vilket gör att vi numera ingår i en större koncern. Skolan drivs som en fristående enhet med stöttning och utbyte från övriga systerskolor. Tryck här för att läsa mer om Atvexa.