Att vara vårdnadshavare hos oss

Unike Förskolor värdesätter ett nära samarbete med våra familjer. Hos oss ska alla barn och deras familjer känna sig varmt välkomna varje dag. Vi sätter ett stort värde på samtal, vid hämtning och lämning, där vi möts i en dialog kring barnets vardag både på förskolan och i hemmet.

Vi uppmuntrar alla våra familjer att besöka och uppleva barnens miljö/avdelning regelbundet. Ta er gärna tid att titta på dokumentation och pågående projekt på förskolan. Du får både uppleva saker tillsammans med ditt barn och kanske har du något som du kan tillföra till verksamheten.

Vi välkomnar dig och ser fram emot att skapa fantastiska minnen tillsammans!

Informationsmöte

Vi har regelbundna informationsmöten för intresserade familjer där ni får information om verksamheten och får besöka förskolans miljöer. Här kan ni skapa er en första känsla för förskolan och ställa frågor som är viktiga inför ert val av förskola.

Välkomstmöte

När ni har tackat ja till ett platserbjudande till någon av våra förskolor kommer ni att bli inbjudna till ett välkomstmöte på förskolan. Då beskriver vi vår förskola och pedagogiska arbetssätt lite mer fördjupat. Ni får även ta del av de dokument som verksamheten vilar på samt har möjlighet att ställa frågor och funderingar om den stundande introduktionen.

Pysselstationer med färg, naturmaterial och kritor på Hästhagens förskola
Teckningar på väggen på Förskolan Trollsländan

Utvecklingssamtal

Vid utvecklingssamtalet möts ansvarig pedagog och vårdnadshavare i ett samtal om barnets trivsel, intressen, projekt och förmågor i den pedagogiska verksamheten. Samtalet är uppbyggt på dokumentation om barnet i form av bilder, texter och alster.  Alla familjer erbjuds samtal vid ett tillfälle per verksamhetsår. Samtalen kan även ske med en tätare frekvens om det skulle vara ett önskemål från vårdnadshavare eller pedagoger.

Föräldramöte

På föräldramötet får du ta del av övergripande frågor på förskolan men främst handlar föräldramötena om gruppens kooperativa processer dvs. vad som intresserar och fångar barngruppen. Här kommer pedagogerna visa på barnens gemensamma intressen och processer och hur de arbetar med materialet i miljön tillsammans. Under föräldramötet kommer ni vårdnadshavare ibland att erbjudas att prova olika aktiviteter som barnen jobbar med i projektet eller berika projektet för barnen i workshops och lämna spår till barnens verksamhet.

Samverkansmöte

På våra förskolor har varje avdelning en till två representanter i förskolans samverkansgrupp. Samverkansmötet har ett kommunikativt syfte som ska uppmuntra till delaktighet. Vid ca två tillfällen per termin träffas samverkansgruppen tillsammans med rektor och pedagogrepresentanter. Mötena har olika teman som berör pedagogiken eller andra frågor som är intressanta ur ett föräldraperspektiv eller samhällsperspektiv.

Övrig samverkan med vårdnadshavare

Traditioner är viktiga och vi värnar om våra tillfällen där vi får bjuda in våra familjer till förskolan. Exempel på sådana traditioner är lucia, sommarfester, projektavslutningar, gårdsfixarkvällar och vernissager.